Szakmai önéletrajz

Szombathelyen születtem, ott nőttem fel. Hetedikes koromban országos fizikaversenyen hetedik lettem. A 8. osztályt Lipcsében végeztem. A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium matematika tagozatán érettségiztem 1975-ben. Ezután egy évig programozó gyakornok voltam a SZÜV-nél. Megtanultam a COBOL-t és a FORTRAN-t, de ennél sokkal fontosabb, hogy máig tartó barátságot kötöttem az informatikával.
Előfelvételis katonáskodás után 1977-ben iratkoztam be az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán filozófia-német szakra.
Felvettek az Eötvös Kollégiumba, ahol az adott tudományág legnagyobb személyiségei tartottak szakkollégiumokba. A szakkollégiumi rendszer szervezését lelkesen segítettem. Az Eötvös Kollégium legnagyobb erősségét azonban akkoriban a kiemelkedően jó intenzív nyelvtanfolyamok jelentették. Heti 12 órában négy szemeszter alatt felsőfokon meg lehetett tanulni angolul és franciául. Éltem a lehetőséggel. Ennek, és nagyszüleim révén eleve adott német tudásomnak köszönhetően már hallgató koromban tanítottam nyelveket, tolmácsoltam és idegenvezetéssel is foglalkoztam. A nyelvtanítás során kapcsolatba kerültem az elit gyermekeivel, unokáival, a tolmácsolás pedig jó betekintést adott a társadalmi életbe. Idegenvezetőként sokat utaztam és komoly szereplési gyakorlatra tettem szert. Személyes szabadságomat, anyagi függetlenségemet, kapcsolataim jelentős részét idegenforgalmi és tolmács-fordítói vállalkozásomnak köszönhettem. Wittgenstein logikai fejtegetéseitől a német juhászkutyáról szóló szakkönyvig gyakorlatilag mindent fordítottam, összesen mintegy három évet töltöttem német, angolszász és latin nyelvterületen.
Ilyen kerülővel szereztem például első analitikus tapasztalataimat is, Zürichben Anneliese Leichti révén.
1982-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar, Filozófia Tanszékének TMB ösztöndíjasa voltam (disszertációm címe: A játék filozófiai fogalma), majd ugyanott tanársegédként dolgoztam.
1985-től részt vettem a Magyar Filozófiai Társaság alapításában, melynek szervező titkára is lettem.
1987-től fordító és tolmács voltam (külsősként) a MTV Külpolitikai Szerkesztőségénél. A kezdetektől részt vettem a német nyelvű Danubius Rádió munkájában. Állandó sorozatom az „Omi stell dir vor!” (Képzeld, nagyi!) arról szólt, hogy egy kisunoka 1’40-ben felhívja nagymamáját a Vasfüggöny mögül, és mesél napi kalandjairól, az itteni látnivalókról. A beszélgetésnek a kor hangulatának megfelelően az érmés telefon figyelmeztető jelzése vetett véget. 1989-től a rendszeresen készítettem műsorokat a Gordiusz számára, majd hamarosan elindultak műsoraim a Bartókon is. Névadója, alapítója, majd szerkesztő műsorvezetője voltam a „Barátságos Bölcsességek”, „A belénk íródott múlt” és „A muslicától a mamutig” című műsoroknak. A „Barátságos Bölcsességek” máig műsoron van, „A belénk íródott múlt”-ból könyv született. „A muslicától a mamutig” máig aktuális lenne, mert a biodiverzitás kevésbé kedvelt szereplőinek (muslica, csótány, patkány) csodálatra méltó tulajdonságait mutatja be.
1994-ben spanyol üzlettársakkal utazási irodát alapítottam. A Costa Brava különvonatok megszervezése egy ideig elvont az újságírástól, a Carmen Air Tours ügyvezetőjeként dolgoztam. A spanyol cégtárs időközben meghalt, ezért elsősorban beutaztatással, azon belül is szakmai utakkal foglalkozunk. Mi vagyunk például a Svájci Tanárok Szövetsége továbbképző központjának, a Pestalozzianumnak egyedüli akkreditált partnere Magyarországon.
1995-ben külsősként újra dolgozni kezdtem a Kossuth Rádióban, elsősorban a Fórumot szerkesztettem és vezettem, de szívesen készítettem riportokat Szonda számára is.
Ugyancsak sok műsort készítettem az MTV-ben, a Deltát időlegesen felváltó Tudományos Híradó számára.
1996-ban szabadalmaztattam „Gulliver – bejárható emberi test” találmányomat, mely fölött még az évben védnökséget vállalt az UNESCO.
1998-ban fő tevékenységem a Gulliver projekt irányítása, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, valamint a megfelelő helyszín és befektető felkutatása volt. Ekkor kezdtem el felzárkózni Zelka pszichológia tudásához. Az analitikus sajátélmény és folyamatos önképzés után immár szervezett képzéseken tanultam az NLP, A TA és az Ericksoni hipnózis legjobbjaitól, mégpedig a fellegvárakban: Bécsben (NLP), Zürichben (analízis) és Münchenben (párkapcsolati terápia).
1999-ben Zelkával újságíró képzést szerveztünk az ELTE-n. A kellő kompetencia megszerzése érdekében 2000 nyarán részt vettem a BBC kéthetes intenzív hírszerkesztő tanfolyamán.
1999-től rendszeresen jelennek meg novelláim a Hitelben. Időközben összeállt egy kötet is, mely kiadásra vár. Irodalmi feltárulkozásom sokat segített abban, hogy terapeutaként és újságíróként visszafogjam szubjektivitásom.
Új módszereket kezdtünk kifejleszteni Zelkával, így például a horkolás pszichológiai kezelését, valamint a sakk diagnosztikai és terápiás használatát. Két éves munkánk eredményeként Budai Imre barátunkkal létrehoztuk a Pszichoteszt-et, a világ első objektív pszichológiai online személyiség értékelő rendszerét.

Az utóbbi években a párkapcsolat gazdagítás vált fő gyakorlati és elméleti területünkké. Lényege, hogy a párkapcsolati ciklusok nehézségeire fel lehet készülni és a párkapcsolatot kellemes kötelesség ápolni, építeni, gyarapítani. Újabb könyveink, médiaszerepléseink erről szólnak.

Vissza a kezdőlapra